Translate

tiistai 21. elokuuta 2012

Legendojen Hell-Bourg, Ranskan kaunein kylä


Hell-Bourg sijaitsee Salazien kattilalaaksossa. Tämä pieni creolikylä, jossa aika tuntuu pysähtyneen,  on valittu aikoinaan Ranskan merentaikaisten departtementtien kauneimmaksi kyläksi.  Siellä sijaitsi suosittu terveyskylpylä, jossa saaren pääkaupungin, Saint-Denisin, rikkaat asukkaat kävivät hoidattamassa vaivojaan. Kylpylä tuhoutui vuoden 1948 syklonissa, eikä sitä koskaan rakennettu uudelleen. Entisen kylpylän raunioille vie pittoreski polku Hell-Bourgista.

Terveyskylpylän rauniot
 
Hell-Bourg on edelleen suosittu matkailukohde, koska sieltä lähtee lukuisia, eripituisia patikkareittejä. Oleskellessamme Hell-Bourgissa patikoimme reilun viiden tunnin reitin Piton d’Anchaing –vuorelle (1352 m), joka sijaitsee Salazien laakson keskellä.  Reitti kulkee aluksi kauniissa laaksossa, jossa ohitimme useita chouchou-viljelmiä (suom. kajottikurpitsa), sitten noustaan kapeaa polkua pitkin jyrkkää vuorensyrjää, toisella puolella vuoren turvallinen syli ja toisella putous tyhjyyteen. Rankan nousun jälkeen upea maisema palkitsee patikoitsijat, Piton d’Anchaingin huipulta avautuu huikea 360° näköala yli Salazien laakson.

Kuten useisiin paikkoihin Réunionilla, Piton d’Anchaingiinkin liittyy legenda.  Vuori on nimetty orja Anchaingin mukaan.  Taru kertoo, että Anchaing pakeni vaimonsa Hévan kanssa vuorelle sen jälkeen kun rikas plantaasin omistaja oli pieksänyt Hévan pahasti.  Anchaing ja Héva asettautuivat vuorelle, jonka olettivat olevan hyvä piilopaikka. Siksi se osoittautuikin, ja he elivät rauhassa sekä saivat lapsia, kunnes orjanmetsästäjä Bronchard löysi heidät…
 
Näkymiä Piton d'Anchaingilta



Hell-Bourg vuorelta nähtynä

Hell-Bourgin kylän laitamalla sijaisevaan hautausmaahan liittyy myös legenda. Sinne on haudattu Réunionin pahamaineisin, raaka murhamies nimeltään Zit. Tarun mukaan Zit mestattiin Hell-Bourgissa. Zitin pää lähetettiin Saint-Denisiin saaren prefektuurille tunnistusta varten ja päätön ruumis haudattiin Hell-Bourgin hautausmaahan ja pää tunnistuksen jälkeen Saint-Denisiin. Kerrotaan, että murhamiehen tulistunut sielu vaeltaa edelleen näiden kahden kaupungin välillä saamaatta rauhaa !  Huhuuuuu-huuuu ! Yritin etsiä murhamiehen hautaa mutta en ole varma löysinkö oikean. Hautaa ei ole hoidettu ja se on huonosti tunnistettavissa.

Hell-Bourgin hautausmaa 
 
Hell-Bourgiin johtavan tien varrella avautuvat upeat maisemat vuorten rinteille, josta vesiputoukset ryöppyävät alas laaksoon. Kuuluisin vesiputous alueella on nimeltään « Voile de La Mariée » Morsiushuntu. Vesiputoukseen liittyy tietenkin myös tarina. Kauan sitten rikas mies rakastui vaatimattomissa oloissa varttuneeseen nuoreen naiseen. Nuoren naisen isä ei hyväksynyt lainkaan suhdetta vaan vaati, että se on heti alkuunsa lopetettava. Isän vastalauseista huolimatta pari aikoi mennä salaa naimisiin. Isä sai vihiä asiasta ja saapui sapelin kanssa vuoren huipulla sijaitsevaan vihkikirkkoon aikeenaan tappaa sulhanen. Vihkipari pakeni hengensä edestä ja paetessaan morsian liukastui ja putosi vuorelta. Morsiuspuvun huntu jäi kiinni kallioseinämään ja siitä vesiputous on saanut nimensä.  



sunnuntai 19. elokuuta 2012

Aperitiivin kera Chouchou-munkkeja!


Chouchou on yksi reunionilaisten suosikki vihanneksista. Sitä kasvatetaan erityisesti Salazien kattilalaaksossa. Tämä avokadon kokoinen, kurkun/kurpitsan oloinen vihannes on herkullista erityisesti gratinoituna. Suomalaisista vihanneksista ehkä kesäkurpitsa muistuttaa eniten chouchouta, joka on suomennettu kajottikurpitsaksi.

Salazien laakson chouchou-viljelmiä

 
La chayote tai chayotte (Sechium edule), christophine (Ranskan Antillit, Guayana),chouchou (Reunion, Mauritius), chouchoute (Uusi-Kaledonia, Ranskan Polynesia), choko (Uusi-Seelanti, Australia), mirliton (Haiti). Kajottikurpitsa suomeksi. 
 
Tein aperitiivin kera nautittavaksi reunionilaista reseptiä mukaellen « chouchou-munkkeja », joista tuli oikein herkullisia.

Chouchou-munkit

 4 chouchoua (tai kesäkurpitsaa noin 4 avokadon verran)
250 g jauhoja
2 dl vettä
2 isoa vihreää pippuria (ehkä voisi laittaa paprikaakin)
persiljaa
ruohosipulia
pikkusen tuoretta inkivääriä
hiukkasen merisuolaa, pippuria
(itse lisäsin vielä yhden kananmunan)
(voisi ehkä lisätä yhden liemikuution, jos haluaa lisää makua)

Kuori chouchout, sitten raastemyllyllä raasteeksi. Laita pippurit, persilja, ruohosipuli, inkivääri, merisuola silppuriin ja silppua pieneksi. Sekoita hyvin keskenään jauhot, vesi ja maustesilppu tasaiseksi löysäksi taikinaksi. Lisää takina chouchou-raasteen joukkoon ja valuta siivilän läpi liiat nesteet. Lisää muna ja sekoita taikina tasaiseksi. Kuumenna öljy esim. wokkipannulla ja keitä öljyssä ruokalusikan kokoisia pikku munkkeja. Anna munkkien ruskistua molemmilta puolilta ja nosta talouspaperin päälle, jotta öljy valuu pois. Tarjoile viileän valko- tai roséviinin kera. Munkkeja voi myös dipata sweet chili sauceen tai soijakastikkeeseen.