Translate

torstai 5. joulukuuta 2013

Kevyt, raikas ja herkullinen

Eteläisen pallonpuoliskon kesä on nyt täällä! Trooppinen kuumuus ja kosteus tulevat aina iholle saakka. Kevyet pellavavaatteet ja kookosvesi sekä tietysti tuulettimet ja ilmastointi tekevät kuumuudesta hieman siedettävämpää. Kuumankostea kausi sateineen ja mahdollisine sykloneineen jatkuu aina maaliskuulle asti.

Köökin puolella tekee mieli tehdä kevyitä, raikkaita ja yksinkertaisia ruokia. Tällainen on äitini lähettämistä lehdistä löytynyt tomaattipiirakka. Tomaattipiirakan ohje on Kotiliedestä. Ohje on alunperin sauvolaisen Kaisa Sillanpään, joka voitti tällä Kotilieden järjestämän piirakkakilpailun. Raati kehui piirakkaa sanoin "täydellinen makean sipulin, kirpeän tomaatin ja aromaattisten yrttien liitto rapealla pohjalla".





Suomen talveen piirakka sopii myös kuin porkkana lumiukon nenään. Joulunpunainen piirakka maistuu niin joululahjavalvojaisissa kuin Joulun jälkeenkin kinkun alkaessa tökkiä. Yleisön pyynnöstä piirakkaohje tulee tässä:


6 annosta valmistusaika noin 75 minuuttia

POHJA:
225g (3.5 dl) vehnäjauhoja
ripaus suolaa
1 kananmuna
4 rkl oliiviöljyä
3 rkl lämmintä vettä

TÄYTE:
4 rkl oliiviöljyä
450 g sipulia
4 valkosipulinkynttä
500 g tomaattimurskaa
1 tl kuivattua basilikaa (laitoin tuoretta)
1 tl kuivattu timjamia (laitoin tuoretta)
suolaa maun mukaan
mustapippuria myllystä
700 g kypsiä tomaatteja
pinnalle oliiviöljyä

KORISTEEKSI:
tuoretta persiljaa, timjamia tai basilikaa

1. Mittaa jauhot kulhoon, mausta suolalla. Lisää kevyesti vatkattu muna, öljy ja vesi. Sekoita aineksi tiiviiksi taikinapalloksi. Kääri taikina tuorekelmuun ja anna tekeytyä puolisen tuntia.

2. Leikkaa sipulit ohuiksi renkaiksi, silppua valkosipulinkynnet. Kypsennä sipulit pehmeäksi öljyssä , lisää tomaattimurska ja mausteet (laiton itse ripauksen sokeria). Hauduta hetki.

3. Kauli taikina piirakkavuokaan sopivaksi levyksi. Painele voideltuun tai leivinpaperilla suojattuun vuokaan ja kaada sipuliseos päälle. (leivinpaperi helpottaa leikkaamista, mutta se estää rapean paistopohjan syntymisen).

4. Leikkaa tomaatit ohuiksi viipaleiksi ja asettele ne vuokaan, pirskottele pinnalle vähän oliiviöljyä. Paista 200 asteessa noin 45 minuuttia.

Voilà!


   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti