Todellinen ihmeaine ! Näillä sanoilla voisi kuvata kurkumaa,
maustekasvia, joka on tunnettu ja paljon käytetty Aasiassa jo antiikin ajoista
alkaen, ja jota on useimmissa currymausteseoksissa.
Kurkuma "köyhän miehen sahrami ", valmistetaan aasialaisen maustekasvin, kurkuman, juuresta. Juuri kuivatetaan ja jauhetaan. Näin saatu kurkumajauhe on väriltään voimakkaan keltaista, ja sitä on käytetty mm. kankaiden värjäämiseen. Kurkuman voimakas väri tarttuu helposti kynsiin, ja kurkumatahroja on vaikea poistaa.
Kurkuma "köyhän miehen sahrami ", valmistetaan aasialaisen maustekasvin, kurkuman, juuresta. Juuri kuivatetaan ja jauhetaan. Näin saatu kurkumajauhe on väriltään voimakkaan keltaista, ja sitä on käytetty mm. kankaiden värjäämiseen. Kurkuman voimakas väri tarttuu helposti kynsiin, ja kurkumatahroja on vaikea poistaa.
Kurkumalla on pitkä historia intialaisessa lääketieteessä.
Sitä on käytetty erityisesti vatsan ja ruoansulatuskanavan ongelmiin,
maksasairauksien, tulehdus- ja kiputilojen kuten reumatismin tai flunssan
hoitoon sekä pienten iho-ongelmien parantamiseen. Kurkuman sisältämällä
kurkumiinilla on antimikrobisia ja tulehdusta hillitseviä vaikutuksia. Se
lievittää kipua ja alentaa turvotusta. Etenkin viime vuosikymmeninä kurkuman
terveysvaikutukset ovat herättäneet tutkijoissa kasvavaa kiinnostusta. Muutamissa
tutkimuksissa on viitteitä kurkuman hyödyistä Alzheimerin taudin
ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Kurkuma on osoittautunut syöpää ennaltaehkäiseväksi
hidastaen syöpäsolujen kehittymistä, esimerkiksi paksunsuolensyöpää esiintyy
vähemmän alueilla, jossa kurkumaa käytetään säännöllisesti. Kurkumaa ei tule
käyttää verenohennus-lääkkeiden kanssa, koska se vähentää verisolujen
paakkuuntumista.
Réunionilla käytetään ruoanvalmistuksessa paljon kurkumaa, sitä lisätään melkein kaikkiin ruokiin. Täällä kurkumaa kutsutaan myös nimellä "safran péi". Sitä kasvatetaan 600 metrin korkeudessa saaren eteläosissa. Kaikki saarella kasvatettu kurkuma, noin 13 tonnia vuosittain, menee saaren omaan käyttöön. Vuosittain, marraskuussa, järjestetään kasvin viljelyalueella Kurkumajuhlat "Fête du curcuma".
De luxe kurkumaa, joka sisältää erityisen paljon kurkumiinia. |
Kurkumaa voit laittaa ripauksen kaikkiin liha-, kana-, kala- ja kasvisruokiin antamaan makua ja väriä. Koska kurkuman kurkumiini imeytyy paremmin pippurin piperiinin kanssa, voit kokeilla seuraavaa reseptiä, jolla voit maksimoida kurkuman terveyshyödyt. Pippuri-kurkumaöljyreseptin sain paikalliselta lääkäriltäni, joka on myös erikoistunut Ayurvedaan (ayus=terveys veda=tieto, joka on vanhin terveydenhoitojärjestelmä, peräisin Intiasta).
Pippuri-kurkumaöljy
1 rkl murskattua mustapippuria
1 rkl kurkumaa
2 dl hyvälaatuista oliiviöljyä
1 rkl kurkumaa
2 dl hyvälaatuista oliiviöljyä
Kurkuma-mustapippuriseos |
Murskaa mustapippurit huhmareessa tai pippurimyllyssä. Laita yhtä paljon pippurimurskaa kuin laitat kurkumaa (50%/50%). Sekoita hyvin. Lisää öljy ja sekoita tasaiseksi seokseksi. Laita seos pulloon ja sulje korkilla. Ravistele ennen käyttöä. Öljyä voit tehdä enemmänkin kerralla, sillä se säilyy hyvin. Tällä öljyseoksella voit maustaa ruoat, käyttää salaattikastikkeena, tomaattien, porkkanaraasteen kanssa – melkein missä vaan !
Valmis kurkuma-pippuriöljy |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti