Translate

sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Ihmiscocktail à La Réunion

Réunion on  Ranskan merentakaisista departementeista väestörikkain. Väestöennusteiden mukaan vuonna 2025 ylitettäisiin miljoonan asukkaan raja. Saarella eri ihmisrodut ovat sekoittuneet hienoksi ja rikkaaksi cocktailiksi. Ainekset cocktailiin tulevat kymmenestä eri maasta ja jakautuvat kolmen eri maanosan kesken!  


Saaren asukkaat ovat tottuneet erilaisuuteen jo pienestä pitäen. Kaikki etniset ryhmät elävät sovussa keskenään, rasismia ei juurikaan esiinny. Pitää kuitenkin muistaa, että orjuus lopetettiin vasta vuonna 1848, joten kipeitä muistoja menneiden sukupolvien ajalta on yhä olemassa. Nämä muistot ovat kätketty hyvin syvälle ihmisten sydämiin ja ne pulpahtavat silloin tällöin pinnalle. Kaikki riippuu usein omasta asenteesta kanssaihmisiin. Joskus on surullista huomata, että joillakin Ranskasta (+Euroopasta) saapuneilla on vielä jäljellä ikävää siirtomaa-aikaista asennetta.


Jokapäiväisessä elämässä käytetään sanoja, jotka ilmoittavat ihmisen etnisen taustan. Les créoles, kutsutaan reunionilaisista vanhemmista syntyneita ihmisiä. Täällä ei ole Virtasia eikä Niemisiä, mutta sukunimet kuten Hoarau tai Payet ovat erittäin yleisiä.


Les Yabs ovat pienten valkoisten  jälkeläisiä. Pieniksi valkoisiksi kutsutaan vaatimattomista oloista lähtöisin olevia valkoihoisia. Yabsit ovat hyvin pidettyjä. Heitä asuu paljon saaren sisäosissa ja he ovat usein ammatiltaan maanviljelijöitä.


Gros Blancs eli isot valkoiset ovat aristokraattien, merkittävien paikallisten henkilöiden tai plantaasien omistajien jälkeläisiä.


Les Z’oreilles nimellä kutsutaan kaikkia valkoihoisia eurooppalaisia, lähinnä kuitenkin Ranskasta tulleita. Nimitys tulee ranskan sanasta  oreille eli korva. Miksi nimitys "korva" ? Tähän löytyy kaksikin tarinaa. Ensimmäisen tarinan mukaan, Ranskasta tulleet heristivät korviaan yrittäessään ymmärtää, mitä kreolit puhuivat. Toinen tarina on sitten rankempi. Karanneiden orjien metsästäjät, orjan kiinni saatuaan, tappoivat orjan ja leikkasivat korvan merkiksi palkkiota varten. Z’oreille nimitys on arvoväritykseltään negatiivinen.  Jos sinua kutsutaan tällä nimellä, voit olla miltei varma, että tyyppi haastaa riitaa tai on asennevammainen.  Nykyään Ranskasta tulleita kutsutaan yleisesti nimellä metro. Lyhenne tulee Ranskan eurooppalaisten alueiden  France métropolitaine tai La Métropole -nimistä.


Les Cafres kutsutaan Afrikasta tulleita. Tämä väestönosa kantaa kaikkein tuskallisimpia muistoja orjuuden ajalta. 1800-luvulla saaren asukkaista 80 prosenttia oli orjia. 


Les Malgaches tulevat tietenkin Madagaskarilta. Ensimmäiset madagaskarilaiset tulivat orjalaivoilla saarelle. Nykyään saarella työskentelee ja asuu paljon naapurisaaren ihmisiä.


Les Comoriens  eli komorialaisia on saarella vähemmän kuin naapurisaaren madagaskarilaisia. Komorinaiset erottuvat hyvin katukuvasta pukeutumisellaan. Naisten kasvot ovat santelipuusta tehdyn, valkoisen naamion peittämiä (aurinkosuoja)  ja he pukeutuvat huivimaiseen pareoon.


Les Malabars ovat Intiasta saarelle muuttaneita ei-muslimeja. Orjuuden lopettamisen jälkeen plantaasien omistajat värväsivät halpaa työvoimaa Intiasta. Vuosien  1848-82 aikana Intiasta muutti Réunionille n. 100 000 ihmistä. 

  
Les Z’arabs nimellä ei kutsuta arabeja, vaan Intiasta muuttaneita muslimeja.


Les Chinois eli kiinalaista syntyperää olevia on n. 500 000. Ensimmäisiä kiinalaisia tuli saarelle vuonna 1844 samasta syystä kuin intialaisia eli töihin sokeriruokoviljelyksille.