Translate

maanantai 5. maaliskuuta 2012

Les Rougails eli survokset

Le pilon on suomeksi mortteli, huhmar, survin, juntta tai petkel – no, huh, huh, rakkaalla lapsella on monta nimeä! Perinteisesti reunionilaiset naiset naimisiin mennessään tuovat tämän monitoimikoneen mukanaan uuteen kotiin. Monitoimikoneen, koska pilonilla voi tarpeen vaatiessa vaikka naulata taulut seinälle.

Koska minulla ei pilonia ollut, jouduin hankkimaan sellaisen. Piloneita löytyy eri hintaisia, kokoisia ja mallisia: on pyöreämpää ja kulmikkaampaa, on kivestä, marmorista ja metallista - valinta ei ollut helppo. Oma pilonini löytyi vihdoin Eperonin käsityöläiskylän kaupasta.


Morttelilla tehdään erilaisia Rougails eli survoksia. Jos ei kotoasi sattumalta löydy morttelia niin mixerillä pääsee lähes samaan tulokseen. Lähes, koska murskatessa raakaaineiden aromit tuoksuvat täyteläisinä ja lopputuloksesta ei tule liian vetistä eikä konemaisen täydellistä.


Tomaattisurvos

4 kypsää tomaattia
3 - 6 pientä vihreää pippuripaprikaa (maun mukaan)
1 keskikokonen punasipuli
1 tl karkeaa merisuolaa
hiukan tuoretta inkivääriä
hiukan ryppylimetin (kafferilimetti) mehua ja raastettua
kuorta


Paloittele kypsät tomaatit suurehkoiksi kuutioiksi sekä viipaloi sipuli hyvin ohuiksi siivuiksi. Poista pippuripaprikoista sisällä olevat siemenet. Pese hyvin inkivääri ja poista kuori. Laita mortteliin merisuola, inkivääri, ryppylimetti ja pippuripaprikat. Murskaa hellävaraisesti.


Pippuripaprikoita voit lisätä riippuen siitä, kuinka tulisen maun survokseen haluat. Itse laitoin kolme ja tulista tuli! Ole varovainen ryppylimetin kanssa, se on voimakas maultaan. Voit myös jättää sen myös pois tai korvata limellä tai sitruunalla. Lisää ja murskaa tomaattikuutiot. Lopuksi lisää survokseen sipulit ja murskaa sekä sekoita hyvin.

Combava eli ryppylimentti

Reunionilla erilaisia survoksia tarjotaan miltei kaikkien ruokien kanssa. Survos tuodaan pöytään erillisessä tarjoiluastiassa, josta jokainen ottaa makunsa mukaan. Sopii hyvin erilaisten liharuokien kanssa tarjottavaksi. Survoksen voi tehdä valmiiksi jo aiemmin ja laittaa jääkaappiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti