Translate

torstai 9. toukokuuta 2013

Haita näkyvissä

Réunion on tilastojen mukaan maailman vaarallisin paikka surffata. Vuoden 2011 alusta kuolemaan johtaneita haihyökkäyksiä on sattunut neljä, kymmenen ihmistä on vammautunut ja monia "läheltä piti" -tapauksia on rekisteröity. Saarta seuraavat haiturmatilastoissa Australia ja Etelä-Afrikka. 

Haihyökkäykset uhkaavat jo saaren taloutta: uimarantojen surffikoulut ovat joutuneet sulkemaan ovensa, rantaravintolat ja turistiliikkeet painiskelevat vähentyneiden asiakasmäärien kanssa. 


Varoituslippu rannalla.

Saaren ympärillä liikkuvat hait ovat usein Härkähaita/Requin Bouledogue/Bull Shark/ (Carcharhinus leucas). Ne ovat ihmiselle erittäin vaarallisia, koska ne uivat rannan lähellä. Härkähait nousevat jokiin, ja siksi niitä on kutsuttu myös jokihaiksi. Ne ovat nopeita uimareita ja hyviä saalistajia, jotka syövät melkein mitä tahansa liharavintoa. Härkähai ei erota ihmistä saaliseläimestä, mutta aikaisemmin niiden hyökkäykset ihmisiä kohtaan ovat olleet erittäin harvinaisia.


Tietoa hailajeista löytyy Saint-Gillesin
Akvaariosta.

Réunionin rannikolla liikkuvia haita tutkitaan jatkuvasti. Niiden määrää, liikkumisalueita ja -aikoja tarkkaillaan aktiivisesti. Yksilöihin on myös asennettu radiolähettimiä, jotka kertovat niiden liikkeistä. Tutkijat ovat yrittäneet tuloksetta selvittää, miksi hait ovat alkaneet käyttäytyä aggressiivisesti. Johtuvatko lisääntyneet haihyökkäykset saasteista, liiasta kalastuksesta vai ranta-aktiviteettien (surffaus yms.) lisääntymisestä? Vastausta ja ratkaisua ongelmaan etsitään edelleen kuumeisesti.

Haivaarasta tiedotetaan eri tavoin. Vartioiduilla uimarannoilla on lippujärjestelmä, jolla viestitään rannan uimakelpoisuudesta. Lisäksi on koulutettu ns. haivalvojia ja eri tiedotusvälineissä informoidaan haihavainnoista.




Varoitusliput eilen St-Gillesin rannalla.

Haiturmia sattuu niin paikallisille, kokeneille surffareille kuin saarelle lomailemaan tuleville turisteille. Paikalliset osaavat kuitenkin olla varuillaan ja tiedostavat vaaran, kun taas turistit eivät ehkä ymmärrä, että vaara on todellinen tai sitten informaatio ei syystä tai toisesta heitä tavoita.

Saarelaiset tietävät, mitkä rannat ovat turvallisia ja mitä paikkoja ja ajankohtia pitää osata välttää. Auringonlaskun jälkeen ei pidä mennä mereen uimaan, ei rankkasateiden jälkeen, eikä silloin, kun merivirrat ja tuuli ovat sekoittaneet veden sameaksi.


Meri on niin kaunis ja arvaamaton. Ihminen, joka luulee hallitsevansa luontoa kaikella nykyteknologialla, saa usein kokea, ettei luontoa voi hallita ja, että sen liikkeitä ja tapahtumia ei voi tarkasti ja varmuudella ennustaa. 

Meressä on aina ollut haita ja tulee aina olemaan, vaikka pelon aiheuttama haiviha on lisääntymässä. Ihminen voi aina valita uima-altaan tai jonkun toisen harrastuksen, mutta hailla on vain yksi elinympäristö ja se on meri. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti