Translate

perjantai 30. marraskuuta 2012

MAURITIUS – INTIAN VALTAMEREN HELMI



Mauritiuksen tasavalta sijaitsee 170 kilometrin päässä Réunionista. Se on Réunionin lähin naapurivaltio Intian valtameressä. Mauritiuksen pinta-ala on  2 040 neliökilometriä ja sen pääkaupunki on Port-Louis. Asukkaita saarella on 1 248 129 (2011).


Mauritiuksen perustuslaissa ei ole mainintaa virallisesta kielestä, mutta englanti on yleisesti tunnustettu viralliseksi kieleksi, koska sitä käytetään mm. tuomioistuimissa ja tasavallan hallinnossa. Kaikki lait, perustuslaki mukaan lukien, ovat englanniksi. Mauritiuksen väestö on monikielistä. Paikallisten kielten lisäksi, suurinosa puhuu sujuvasti niin englantia kuin ranskaakin. 

Saaren asukkaat ovat pääosin hinduja (49 %). Muut uskonnot ovat kristinusko (32 %), islam ja buddhalaisuus.

Itsenäistymisestään lähtien (1968), Mauritiuksen talous on kehittynyt rakettimaisesti. Saari on siirtynyt alhaisen tulotason agraaritaloudesta kehittyväksi taloudeksi, pääsektoreina mm. teollisuus, rahoituspalvelut, koulutus, turismi, teknologia. Bruttokansantuotteen kehitys jatkuu vahvana, vaikka se on hieman hidastunut (arvio BKT 4.0% 2012, BKT 4,1% 2011, BKT 4,2% 2010). Mauritius on yksi Afrikan alueen menestyvimmistä ja kilpailukykyisimmistä talouksista. 

Yritin etsiä mauritiuslaisen keskiansiota, ja löysinkin Maailman pankin sivuilta tiedon, joka on tosin jo vuodelta 2008, eli 410,80 €/kk. Tähän keskiansioon saa varmasti työskennellä tunteja laskematta, täällä ei tunneta Ranskan (Réunionin) 35 tunnin viikkotyöaikaa, eikä sosiaaliturva ole samantasoinen. 

Liikenneruuhkaa Port Louisiin tultaessa
 
Port Louissa, saaren pääkaupungissa, on 155 000 asukasta. Se on satamakaupunki, jossa on, ison satama-alueen lisäksi, myös telakka. Tänne tulevat huollettaviksi ja korjattaviksi mm. kaikki alukset Réunionilta (Réunionilla ei ole telakkaa).


Näkymä satamaan

Port-Louis on vilkas kaupunki, jossa on eri pankkien ja rahoituslaitosten sekä yritysten konttoreita, ravintoloita ja kauppoja. Moottoritien varrella Port-Louista pohjoiseen on call-centereitä sekä teollisuuslaitoksia yms.


Port Louisin keskustaa


Jäätelöannokset terassilla

Port Louisin keskustaa

Ränsistyneeseen Port Louisiin kuuluu China town – kiinalaisten kaupunginosa. Alueesta olisi saanut entisöimällä upean, koska vanhat rakennukset ovat kauniita, ja siellä on menneen ajan haikea tunnelma. Nyt ränsistyneitä rakennuksia on purettu ja tilalle rakennettu moderneja betonitaloja.  


China Town alkaa tästä








Matkakuvia saarelta:

Linja-auto on suosittu kulkuneuvo

Saaren keskiosan vehmautta

Pojat korjailevat mopoja

Feng Shui Shop

Tori tien varressa

Kauppa matkan varrella

Kaija kyydissä

Mauritiuksen ihanat hiekkarannat kutsuvat auringonottajia ja kauniina kimalteleva Intian valtameri houkuttelee aaltoihinsa.




Rantaruokaa: paikallista olutta ja kanamakkarahodari.


Mauritiuksen yksi pääelinkeinoista on turismi, joten saarella on suuri määrä hotelleja. Me majoituimme Grand Baiessa Auberge Mikossa (www.aubergemiko-mauritius.com). Valitsimme tämän paikan erityisesti siitä syystä, että sen omistajat – yllätys, yllätys -  ovat suomenruotsalainen Lena ja hänen miehensä Vivek! Ihastuttavat ja todella mukavat omistajat, jotka tuntevat saaren hyvin! Heiltä saimme useita, hyviä vinkkejä esimerkiksi ravintoloiden valitsemiseen, puhumattakaan mukavista keskusteluista viinilasillisen äärellä. Ja kuinka ihanaa oli puhua pitkästä aikaa muita kieliä kuin ranskaa...

Grand Baie

Piña colladat Sunset cafén terassilla

Uimaranta Grand Baiessa

No, no, this is not me...

Grand Baien huvivenesatama

Grand Baien keskustaa

Auringonlaskupurjehduksella
Ruokaa, juomaa & discotansseja hulvatttoman hauskassa seurassa

Saarella on paljon näkemistä ja tekemistä. Yksi suosituimmista vierailukohteista lienee kaunis ja suuri kasvitieteellinen puutarha ”Pamplemousse”. Täällä vierähtää helposti useampi tunti upeita lummealtaita ihastellen, sekä harvinaisiin kasveihin tutustuen. Kauniit kävelyreitit kiertelevät puiden siimeksessä. Sieltä löytyy myös VIP-alue, jonne useat merkkihenkilöt ovat istuttaneet puita.



 VIP-alueelle on mm. Indira Gandhi istuttanut oliviipuun...


ja Her Royal Highness Princess Margaret Goyavierin.


Mauritius on tutustumisen arvoinen saari, jossa voi viettää niin rauhallista rantalomaa kuin vauhdikkaampaa aktiivilomaa. Vaikka saarella on paljon hotelleja ja turisteja, niin se ei ole pelkkä eläköityvien eurooppalaisten turistien lomaparatiisi.

Saaresta tulee jotenkin mieleen Intia. Värit, tuoksut ja elämän kiihkeä syke. Mauritiuslaiset on sympaattisia ja ihania ihmisiä, jotka ovat tottuneet monikulttuurisuuteen jo pienestä pitäen. Mauritiusta voi syystä kutsua Intian valtameren helmeksi...


Matkamuisto Mauritiukselta