Translate

keskiviikko 29. helmikuuta 2012

Sateinen päivä ja bataattikakku

Sateisen ja hieman viileämmän päivän kunniaksi päätin leipoa bataattikakun. Bataattikakku on reunionilaisten lempikakku. Se on liian tuhti jälkiruoaksi mutta aamu- tai iltapäiväkahvin kanssa se maistuu hyvältä ja pieni nälkäkin lähtee samalla.

Bataatteja löytyy täältä eri lajikkeita. Kuori saattaa olla väriltään punainen, violetti, ruskea tai valkoinen. Tavallisimpia ovat oranssinväriset bataatit. Tähän kakkuun käytin valkoisia bataatteja yksinkertaisesti siitä syystä, että niitä sattui olemaan torilla myynnissä.


Kakun tekoon tarvitset:

1 kg bataatteja
350 g sokeria
3 munaa
3 vaniljatankoa
150 g voita
5 cl rommia

Aloita kuorimalla bataatit ja paloittele ne isoiksi kuutioksi. Leikkaa vaniljatankot pituussuunnassa kahtia ja ota siemenet talteen. Täma onnistuu kaapimalla pikkulusikalla tai veitsen kärjellä. Laita vettä kiehumaan. Lisää kiehuvaan veteen bataattikuutiot ja vaniljatangot, joista poistit siemenet. Keitä kunnes bataatit ovat pehmeitä. Valuta keitinvesi pois. Vaniljatankot voit joko heittää pois tai jos haluat,voit pilkkoa ne pieneksi palasiksi ja lisätä murskattujen bataattien joukkoon. Murskaa bataatit joko haarukalla tai myllyllä. Sauva- tai tehosekoitinta ei tähän tarkoitukseen voi käyttää muuten syntyy liisteriä.



Lisää voi, joka sulaa lämpimän soseen joukkoon. Sitten pieni luraus rommia vaaleaa tai tummaa. Alkoholin lisäämisen suhteen Reunionilla on kaksi koulukuntaa: toisten mielestä rommi on ainoa oikea alkoholi, joka tuo kakun hienot aromit esille, toiset taas vannovat anisliköörin nimeen.

Vatkaa munat, sokeri ja vaniljansiemenet vaahdoksi.Yhdistä bataattisose ja muna-sokerivaahto varovasti mutta hyvin sekoittaen. Halutessasi voit lisätä hiukan vehnäjauhoa taikinaan (maksimissaan 10 prosenttia bataattien painosta eli 100 g). Jauhojen lisääminen ei ole välttämätöntä. Laita seos vuodeltuun vuokaan. Koristele seos vetämällä haarukalla raitoja kakun pinnalle. Lopuksi voitele kakunpinta munankeltuaisella kauniin värin aikaansaamiseksi. Laita vuoka uuniin. Paista 180 – 200 asteessa noin 15 minuutin ajan, jonka jälkeen laske uunin lämpötila 160-180 asteeseen. Kokeile kypsyys puutikulla. Jos tikku on vähän kostea ja kakussa on kaunis väri , on se valmis.



Bataattikakku nautitaan jäähtyneenä tai kylmänä, jolloin rommin ja vaniljan maut tulevat hyvin esille. Kakkua voit tarjota vaniljakastikkeen tai raikkaan marjahillokkeen kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti