Translate

torstai 1. maaliskuuta 2012

La Vierge au Parasol – Sateenvarjoneitsyt

Saarikierroksella käytiin tutustumassa kuuluisaan Neitsyt-patsaaseen nimeltään "La Vierge au Parasol" eli Sateenvarjoneitsyt.

"Un parasol" on ranskaksi päivävarjo mutta sama sana kreoliksi merkitsee sateenvarjoa. Kun ranskalainen sanoo "un paraplui" (sateenvarjo), kreoli sanoo "un parasol" tarkoittaessaan samaa. Asian ymmärtää hyvin katsellessaan vanhempia kreolinaisia, jotka suojaavat itsensä sateenvarjolla niin aurinkoa kuin sadettakin vastaan.



Tämä Neitsyt, 1900-luvun alkupuoliskolta, on ihmeellinen. Tarina kertoo, että maanomistaja, Monsieur Leroux Sainte-Rosen kunnasta, laittoi Neitsyt-patsaan suojelemaan viljelyksiään Piton de la Fournaisen, saaren aktiivisen tulivuoren, laavavirtoja vastaan. Eräänä päivänä laavavirta vyöryy mösjöön viljelysten läpi polttaen kaiken mennessään, ainoastaan Neitsyt säilyy paikallaan koskemattomana. Tämän jälkeen Neitsyttä on siirretty paikasta toiseen ja nyt se sijaitsee korokkeella « Grand Brûlé » -tien varressa yksinäisessä ylhäisyydessä jähmettyneiden laavavirtojen keskellä.

Neitsyestä on tullut pyhiinvaelluksen kohde ja vuosittain 15. elokuuta patsaan ympärille kerääntyy tuhansia hartaita katolilaisia messuun. Neitsyt tekee ihmeitä ja juttujen mukaan parantaa myös sairaita. Ihmeitä kokeneet tuovat Neitsyen ympärille pieniä kiitostauluja.


Täytyy myöntää, että patsas vaikutti minuunkin. Sitä katsellessa ihmeellinen rauha virtasi mieleen. Neitsyt-patsaan luona käynnin jälkeen oli pitkän aikaa autuaallinen hyvänolontunne ja halu mennä uudelleen Neitsyen ihmeellisen katseen alle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti