Translate

maanantai 14. tammikuuta 2013

DUMILE - vuoden 2013 ensimmäinen sykloni



@madanimalstories.blogspot.com

Trooppisen matalapaineen kehittymistä ja liikkumista Intian valtamerellä seurattiin tarkasti jo joulukuun loppupuolelta alkaen. Ennakkovaroitus annettiin uudenvuodenaattona trooppisesta myrskystä, joka lähestyy Réunionia. Tässä vaiheessa se ei ollut vielä sykloni vaan syvä matalapaine numero 05-20122013, jonka reittiä ei pystytty vielä tarkasti ennustamaan.





Syklonin lähestyessä on neljä eri varoitustasoa käytössä eli « pré-alert, alert orange, alert rouge, phase de sauvegarde ». Ennakkovaroitus annetaan mahdollisen vaaran uhatessa lähipäivinä (+24 h), oranssi varoitus vaaran uhatessa 24 h kuluessa, punainen varoitus on välitön vaara. Viimeinen taso on ns. turvajakso, jolloin sykloni on mennyt jo ohi, mutta pitää varoa myrskyn aiheuttamia tuhoja, kuten kaatuneita puita ja katkenneita sähkölinjoja.




Maanantaina 2. tammikuuta annettiin « alerte orange » ja ihmiset alkoivat ottaa trooppisen myrskyn uhan vakavasti. Supermarketeissa oli valtavat ruuhkat, kun hankittiin mahdollisen syklonin varalle juomavettä, säilykkeitä, kynttilöitä yms. Ihmiset puuhastelivat terasseillaan ja puutarhoissaan, keräten suojaan kaiken tuulen mukana mahdollisesti lentävän tavaran. Pienissä kalastussatamissa tarkistettiin veneiden kiinnitykset ja siirrettiin veneitä suojaisempaan paikkaan. Isot alukset poistuivat satamasta merelle turvaan. Saaren lentokentät suljettiin.

Dumile

Dumilen reitti
 
« Alert rouge » annettiin torstaina 3. tammikuuta kello 10, jonka jälkeen kaikki saarelaiset linnoittautuivat koteihinsa.  Ilma oli todella painostavan hiostava, ja tuuli puhalsi jo aamulla aikaisin voimakkaasti. Ikkunasuojat kolisivat ja palmut taipuivat tuulessa.  Sähköt menivät poikki aamulla kello 7.00 ja tulivat takaisin 31 tunnin kuluttua. Tuuli ulvoi ja murisi ulkona. Olin yksin kotona, koska mies oli merellä. Lueskelin kirjaa otsalampun varassa, välillä avasin hieman ikkunaluukkua ja katselin syklonin raivoa. Koska minulla ei ollut patteriradiota, luikahdin oven raosta aina silloin tällöin autoon kuuntelemaan radiouutisia. Tuntui oudolta, kun kaikki yhteydet ulkomaailmaan olivat poikki. Vain me tällä pienellä saarella keskenämme, jota sykloni riepottaa nälkäisesti ulvoen kuin susi.

Ikkunan raosta napattu kuva.

Bretagnen niemimaan kärjessä asuessani olin tottunut koviin Atlantilta puhaltaneisiin myrskyihin, mutta sykloni oli kuitenkin erilainen kokemus kuin tavallinen myrsky. Myrsky tulee ja menee, mutta syklonia odotetaan, siihen valmistaudutaan ja toivotaan viimeiseen saakka, että se vielä muuttaisi reittiään. 

"Alert rouge" päättyi torstai-iltana kello 20. Meidän puutarhassa Dumile oli mennessään kaatanut banaanipuun ja pensasaitaa, repinyt oksia ja vienyt autokatoksen. Muualla saarella sykloni oli katkonut puita ja sähkölinjoja, repinyt kattoja, myös vesi oli poikki useilla alueilla. Syklonin jälkeen tiet olivat poikki kaatuneiden puiden tai kovan sateen aiheuttamien vaurioiden vuoksi. 14 ihmistä loukkaantui lievästi syklonin aikana. Yksi henkilö kuoli mennessään siirtämään katkennutta sähkölinjaa. Pahimmillaan Dumile puhkui 180 km/t.


Dumilen katkaisema banaanipuu.


Syklonin mentyä sillä voi jo pilailla. Paikallisen sarjakuvataiteilijan hauska näkemys Dumilesta.

1 kuva: Eipä ole hääppönen sykloni!
3 kuva: Ei pikku aalto ketään pelota!
4 kuva: Hei sykloni, älä nyt leikistä suutu!


Lähde: @madanimalstories.blogspot.com




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti