Translate

perjantai 18. tammikuuta 2013

KURKUMA – KÖYHÄN MIEHEN SAHRAMI



Todellinen ihmeaine ! Näillä sanoilla voisi kuvata kurkumaa, maustekasvia, joka on tunnettu ja paljon käytetty Aasiassa jo antiikin ajoista alkaen, ja jota on useimmissa currymausteseoksissa.

Kurkuma "köyhän miehen sahrami ", valmistetaan aasialaisen maustekasvin, kurkuman, juuresta. Juuri kuivatetaan ja jauhetaan. Näin saatu kurkumajauhe on väriltään voimakkaan keltaista, ja sitä on käytetty mm. kankaiden värjäämiseen. Kurkuman voimakas väri tarttuu helposti kynsiin, ja kurkumatahroja on vaikea poistaa.






Kurkumalla on pitkä historia intialaisessa lääketieteessä. Sitä on käytetty erityisesti vatsan ja ruoansulatuskanavan ongelmiin, maksasairauksien, tulehdus- ja kiputilojen kuten reumatismin tai flunssan hoitoon sekä pienten iho-ongelmien parantamiseen. Kurkuman sisältämällä kurkumiinilla on antimikrobisia ja tulehdusta hillitseviä vaikutuksia. Se lievittää kipua ja alentaa turvotusta. Etenkin viime vuosikymmeninä kurkuman terveysvaikutukset ovat herättäneet tutkijoissa kasvavaa kiinnostusta. Muutamissa tutkimuksissa on viitteitä kurkuman hyödyistä Alzheimerin taudin ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Kurkuma on osoittautunut syöpää ennaltaehkäiseväksi hidastaen syöpäsolujen kehittymistä, esimerkiksi paksunsuolensyöpää esiintyy vähemmän alueilla, jossa kurkumaa käytetään säännöllisesti. Kurkumaa ei tule käyttää verenohennus-lääkkeiden kanssa, koska se vähentää verisolujen paakkuuntumista.


Réunionilla käytetään ruoanvalmistuksessa paljon kurkumaa, sitä lisätään melkein kaikkiin ruokiin. Täällä kurkumaa kutsutaan myös nimellä "safran péi". Sitä kasvatetaan 600 metrin korkeudessa saaren eteläosissa. Kaikki saarella kasvatettu kurkuma, noin 13 tonnia vuosittain, menee saaren omaan käyttöön. Vuosittain, marraskuussa, järjestetään kasvin viljelyalueella Kurkumajuhlat  "Fête du curcuma".

De luxe kurkumaa, joka sisältää erityisen paljon kurkumiinia.


Kurkumaa voit laittaa ripauksen kaikkiin liha-, kana-, kala- ja kasvisruokiin antamaan makua ja väriä. Koska kurkuman kurkumiini imeytyy paremmin pippurin piperiinin kanssa, voit kokeilla seuraavaa reseptiä, jolla voit maksimoida kurkuman terveyshyödyt. Pippuri-kurkumaöljyreseptin sain paikalliselta lääkäriltäni, joka on myös erikoistunut Ayurvedaan (ayus=terveys veda=tieto, joka on vanhin terveydenhoitojärjestelmä, peräisin Intiasta). 

Pippuri-kurkumaöljy

1 rkl murskattua mustapippuria
1 rkl kurkumaa
2 dl hyvälaatuista oliiviöljyä


Kurkuma-mustapippuriseos

Murskaa mustapippurit huhmareessa tai pippurimyllyssä. Laita yhtä paljon pippurimurskaa kuin laitat kurkumaa (50%/50%). Sekoita hyvin. Lisää öljy ja sekoita tasaiseksi seokseksi. Laita seos pulloon ja sulje korkilla. Ravistele ennen käyttöä. Öljyä voit tehdä enemmänkin kerralla, sillä se säilyy hyvin. Tällä öljyseoksella voit maustaa ruoat, käyttää salaattikastikkeena, tomaattien, porkkanaraasteen kanssa – melkein missä vaan !

Valmis kurkuma-pippuriöljy

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti