Translate

maanantai 17. syyskuuta 2012

Kirkko, Moskeija, Temppeli

Missä muualla voisi tutustua saman päivän aikana niin katoliseen kirkkoon, moskeijaan kuin tamilitemppeliin ? Saint-Paulissa järjestettiiin « Les Journées Européennes du Patrimoine » yhteydessä opastetut kierrokset kävelymatkan päässä toisistaan sijaitseviin kohteisiin.

Upeaa, että tällaisia vierailuja järjestetään. Tutustuminen eri uskontoihin ja tapoihin poistaa harhaluuloja ja lisää suvaitsevaisuutta toisia kohtaan.


Eglise de la Conversion de Saint-Paul

Kierros aloitettiin Saint Paulin katolisesta kirkosta « Eglise de la Conversion de Saint-Paul ». Miksi kirkon nimi on Saint-Paulin kääntymyksen kirkko ? Saint Paul eli Pyhä Paavali oli alunperin fariseus, joka vainosi ankarasti kristittyjä, kunnes itse kääntyi kristinuskoon. Ehkä juuri tämän kääntymyksen kunniaksi on vuonna 1778 rakennettu kirkko nimetty.





Kirkko on tuhoutunut erilaisissa onnettomuuksissa mm. tulipalossa ja se on aina noussut « kuin Feenikslintu tuhkasta ». Ulkopuolelta kirkko on kaunis, sisältä se on huonossa kunnossa. Valkoiseksi maalatusta,  puusta rakennetusta sisäkatosta on maali lohkeillut ja katossa on jopa reikiä.





Kauneinta kirkossa on sen lasimaalatut ikkunat sekä marmorista tehty shakkiruudullinen lattia. Kirkko pitäisi kunnostaa, mutta varoja kunnostamiseen ei seurakunnalla kuulemma ole.  






Mosquée Anwaroul Massadjid

Kaunis, kaupungin keskustassa sijatseva moskeija on kuin keidas erämaassa. Muslimiveljeskunta osti ison kreolikiinteistön Saint-Paulin keskustasta vuonna 1918 ja se muutettiin moskeijaksi. Moskeijan yhteydessä toimii myös koulu.

Réunionin islamilaiset ovat pääosin sunnalaisia ja heitä kutsutaan täällä nimellä Zarabes. Moskeijaan mentiin vierailemaan avojaloin ja peitetyin olkapäin.





Meidät vastaanotti perinteiseen asuun, valkoiseen pitkään kaapuun ja pieneen valkoiseen hattuun, pukeutunut pitkäpartainen mies. Hän johdatti meitä moskeijan eri osiin esitellen paikkoja, näyttäen koraanin tekstejä ja vastaten ystävällisesti esitettyihin kysymyksiin.



Moskeijaan tultaessa pestään jalat, kasvot ja kädet. Sitä varten on olemassa pesupaikka. Puhtaita pyyhkeitä on saatavana ja likaiset heitetään niitä varten varattuun koriin.



Moskeijan sisällä on upeita mosaiikkiseiniä, suihkulähde, palmuja ja paksuja mattoja. 









En ihmettele ollenkaan, että muslimimiehet viettävät aikaansa moskeijassa. Paikka on kaunis puutarhoineen ja suihkulähteineen. Rauhallisessa ilmapiirissä voi keskustella muistakin kuin uskonkysymyksistä. Tulee mieleen eurooppalaiset herrainklubit esim. Helsingin Pörssiklubi, jossa on kai edelleen vain  miehiä jäseninä, naiset pääsevät kutsuttuina vieraina klubille. 

Temple tamoul Muruga

Orjuus lopetettiin Réunionilla vuonna 1848. Orjilla ei ollut ihmisarvoa, eikä näin ollen uskontoa, joten saarella ei ollut kuin katolisia kirkkoja ennen orjuuden lopettamista.  

Orjuuden lopettamisen jälkeen, rikkaat tilanomistajat tarvitsivat edelleen halpaa työvoimaa plantaaseilleen. Koska sitä ei saarelta löytynyt, niin rekrtytoitiin ulkomailta. Näin paljon intialaisia saapui töihin saarelle. Näiden värvättyjen intialaisten työolot eivät olleet paljon parempia kuin orjilla, palkkaa maksettiin jos maksettiin ja töitä sai tehdä vuorokauden ympäri.  

Tarinan mukaan tamilin ei pidä valita asuinseudukseen aluetta, jossa ei ole temppeliä, joten ensimmäinen tamilitemppeli rakennettin jo vuonna 1876 Saint-Pauliin. Temppelin yhteydessä on myös koulu.


Réunionin tamileita kutsutaan nimellä Malbares. Meitä oli vastassa juuri tällainen malbar,  intialaispiirteinen mies pukeutuneena valkoiseen paitaan ja housuihin. Hän  kertoi temppelistä humoristiseen tapaan pieniä anekdootteja ja johdatteli meitä laajalla temppelialueella, jossa liikuttiin paljain jaloin.


Tamileilla on 30 miljoonaa jumalaa, joista noin kymmenkunta on esillä temppelissä. Kolme pääjumalaa ovat nimeltään Brahma, Vishnu ja Shiva ja ne edustavat elinkaarta. Brahma on luoja, Vishnu on suojelija ja Shiva on tuhooja.

Temppeli on täynnä värikkäitä yksityiskohtia, jumalien ja eläimien pieniä patsaita, tauluja ja koristeita. Jotkut patsaista ovat aivan hirvittävän julman näköisiä sapeleineen.  










Tamilitemppeli on palatsi, jossa jumalat asuvat. Ennen temppeliin menoa tulee uskonharjoittajan paastota vähintään kolme päivää. Paastonaikana syödään kasvisaterioita, ollaan selibaatissa, eikä ajatella negatiivisia ajatuksia, näin puhdistaudutaan niin henkisesti kuin ruumiillisestikin.
Temppeliin tultaessa tulee ottaa kengät pois, kiertää temppeli vasemmalta oikealle 3 kertaa, polttaa kamferineliötä merkiksi tulen/valon puhdistavasta voimasta, kumartaa harjan edessä jne.  Meidän vierailijoiden ei tarvinut kuin ottaa kengät pois ja peittää olkapäät huivilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti