Translate

tiistai 18. syyskuuta 2012

Le Grand Raid – Suuri kestävyyskisa



Le Grand Raid on kestävyyskilpailu, jota kuvaa paremmin saarelaisten antama nimi « La diagonale des Fous » eli hullujen diagonaali. Raid järjestetään vuosittain lokakuun puolenvälin tienoilla. 

Reitti kulkee saaren läpi etelästä pohjoiseen ja sillä on tänä vuonna pituutta 170 km,  kumulatiivinen korkeusero n. + 10 000 m. Korkeuserot, reitinpituus, lämpötila- ja säävaihtelut tekevät siitä erittäin haasteellisen. Kisan rankkuutta kuvaa se, että n. 70 prosenttia osallistuneista saapuu maaliin.  Voi vain yrittää kuvitella juoksevansa 4 maratoonia peräkkäin vuoristossa…

Lähdössä kaikki leimaavat elektroniset rannekkeensa. Siruun rekisteröityy lähtöaika. Reitin varrella on useita leimauspaikkoja ja niihin pitää ehtiä tietyssä ajassa, muuten on ulkona kisasta. Jos joutuu keskeyttämään kisan syystä tai toisesta, on elektroninen ranneke jätettävä lähimpään leimauspisteeseen. 


Kuvassa on vuosien 2011 ja 2012 reitit
 
Ensimmäinen Grand Raid järjestettiin vuonna 1992. Näiden kahdenkymmenen vuoden aikana kisa on muuttunut pienestä paikalliskilpailusta kansalliseksi- jopa kansainväliseksi tapahtumaksi. Vuosien mittaan reittiin on tullut myös lisää pituutta ja haasteellisuutta.

Osallistujamäärä on rajoitettu noin 2500. Poikkeuksellisesti tänä 20-vuotisjuhlavuonna ilmoittautuneita on 2827. Suurin osa ilmoittautuneista tulee Réunionilta (1649) ja Ranskasta (1030). Muista maista ilmoittautuneita on mm. Sveitsistä, Saksasta, Belgiasta, Etelä-Afrikasta, Japanista, Australiasta, Espanjasta, USA:sta, Marokosta, Englannista, Ruotsista, Tanskasta, Saudi-Arabiasta, Hollannista, Italiasta, Intiasta ja Ukrainasta. Kaikilta vaaditaan lääkärintodistus siitä, että on niin sanotusti kisakunnossa :)

Kisajärjestelyistä vastaamaan on aikoinaan perustettu Grand Raid –yhdistys.  Virallisten kisajärjestäjien tukena on aina suuri määrä vapaaehtoistyöntekijöitä. He työskentelevät huoltopisteissä, opastamassa reitin varrella, tavaran kuljetuksessa, kaikkialla, missä tarvitaan apuvoimia.

Tavaraa kuljetetaan reitin varrella oleviin huoltopisteisiin valtavia määriä. Kisan aikana kuluu mm. 22 700 litraa vettä, 4000 litraa coca-colaa, 60 000 mukia, 14 000 banaania, 650 kg omenia, 600 kg kuivattuja hedelmiä jne. Useisiin huoltopisteisiin ei ole tietä, joten kuljetuksiin käytetään helikopteria. 

Le Grand Raid alkaa Cap Méchantista (St Philippe) 18.10.2012 klo 22h ja päättyy Stade de la Redoute (St Denis) 21.10.2012 klo 16h30.

Vuoden 2011 voittaja saapui maaliin ajassa 23h 56min 35s !




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti